Ons adres
Molenlaan 14, 2861 LA Bergambacht

Bel ons via 0182 351 300

 

ANBI

Molen den Arend

Petra Dijkshoorn: enthousiaste vrijwilligster

Petra Dijkshoorn is één van de enthousiaste vrijwilligers in onze Molenwinkel. Een goede reden om haar een interview af te nemen. We vuurden acht vragen op haar af.

1. Vertel eens iets over jezelf? Waar je woont, iets over je achtergrond etc.

“Ik ben Petra, 59 jaar en woon in Haastrecht. Geboren in Amsterdam, opgegroeid in Heiloo. Gewoond in Alkmaar, Katwijk, Ammerstol, Bergambacht en nu in het mooie Haastrecht. In 2005 werd ik s volledig afgekeurd door een niet aangeboren hersenafwijking. Na een revalidatietraject bleef ik helaas nog met te veel restklachten zitten, waaronder weinig energie, concentratiegebrek en regelmatig hoofdpijn, waardoor ik niet meer voor een betaalde baan in aanmerking kom.

Om toch aan het arbeidsproces deel te nemen, en onder de mensen te zijn, ging ik op zoek naar vrijwilligerswerk. Dit moest voor mij niet te veel druk geven, laagdrempelig zijn en op advies van het UWV maximaal acht uur per week.”

2. Hoe ben je met dit vrijwilligerswerk in aanraking gekomen?

“Via de Vrijwilligersbank.”

3. Heb je al eens eerder vrijwilligerswerk gedaan? Zo ja, wat?

“Ik heb, toe   ik nog in Ammerstol woonde, zes jaar vrijwilligerswerk gedaan bij de buurtsuper in Ammerstol (toen nog Attent, daarna Spar en nu buurtsuper ’t Zonnetje).

Daar stond ik cliënten bij in het vullen van de schappen en op de broodafdeling, en bracht ik samen met een cliënt bestellingen naar diverse Gemiva locaties en klanten. Een hele fijne werkplek. In 2019 verhuisde ik naar Haastrecht, daar ging ik op zoek naar vrijwilligerswerk in de buurt. Dit vond ik al snel bij verzorgingshuis De Liezeborgh in Haastrecht. Het contact met de oudere medemens heb ik altijd prettig gevonden.

Bij De Liezeborgh zorg ik voor de koffie, help bij de maaltijd, doe spelletjes en maak ik een gezellig praatje. Dit doe ik twee uurtjes op de dinsdagochtend, en twee uurtjes op de donderdagochtend. In datzelfde jaar werden er vrijwilligers gevraagd voor een nieuw te openen kringloopwinkel in Haastrecht. Ik heb daar op de Vrijdagmiddag met heel veel plezier gewerkt. Al snel werd het mijn taak om de etalages in te richten. Ik kreeg geheel de vrije hand daarin. Verder maakte  ik de spullen die werden gebracht schoon en prijsde ik ze. Ook was er daar een gezellige theetuin die goed werd bezocht. Daar hielp ik ook regelmatig. Jammer genoeg moest de winkel na drie jaar door de stijgende energiekosten sluiten. Omdat ik graag weer iets wilde doen op de Vrijdagmiddag, kwam ik op de Vrijwilligersbank terecht. Daar zag ik de oproep staan voor vrijwilligers in het Molenwinkeltje. Omdat ik affiniteit heb met deze doelgroep door mijn werk bij de Spar in Ammerstol, heb ik een mail gestuurd. Sinds afgelopen maart werk ik met heel veel plezier en gezelligheid bij het Molenwinkeltje.”

4. Op welke dagen sta je in het Molenwinkeltje?

“Op vrijdagmiddag van 12.30 uur tot 15.00 uur. Bij afwezigheid van een vrijwilliger kan ik ook ingezet worden op de woensdagmiddag.”

5. Wat zijn je taken?

“Het begeleiden van deelnemers, met hen knutselen en spelletjes spelen. Ik ben verantwoordelijk voor de meelbestelling, die ik elke vrijdagmiddag noteer en doormail naar de molenaar.”

6. Wat zijn de leukste kanten aan dit vrijwilligerswerk?

“De leukste kanten aan dit werk vind ik het contact met de deelnemers. Hun puurheid en eerlijkheid spreken mij erg aan. Verder vind ik het fijn dat deze deelnemers met een afstand tot de arbeidsmarkt deze mogelijkheid krijgen om ook iets voor de samenleving te kunnen betekenen. Ook deze mensen verdienen een eerlijke kans om zich te kunnen ontwikkelen in het arbeidsproces.”

7. Met wie werk je samen?

“In de eerste plaats met de deelnemers. Verder heb ik met de andere vrijwilligers, Ria, Willie, Marijke en Nel goed contact en houden we de lijntjes kort.”

8. Waarom kun je de Molenwinkel bij iedereen aanbevelen?

“Het is een gezellige winkel met streekproducten en een leuk contact met de klanten. De altijd blije deelnemers geven een extra goed gevoel.”