Ons adres
Molenlaan 14, 2861 LA Bergambacht

Bel ons via 0182 351 300

 

ANBI

Molen den Arend

Open Monumentendag 2022: veel te doen in en rondom Molen den Arend

Stichting Molen den Arend Bergambacht, Historische Vereniging Bergambacht en Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard pakken op Open Monumentendag op zaterdag 10 september van 10.00 tot 17.00 uur stevig uit met een rondleiding in Molen Den Arend compleet met expositie over ‘de Grote Brand’ van 1921 in Bergambacht, een Engelenramenfietstocht, een wandeltocht door oud-Bergambacht.

“Enorm leuk om op deze manier samen te werken”, zegt Roel Botter, secretaris van Historische vereniging Bergambacht, en volop actief om dorpsgenoten en andere geïnteresseerden in contact te brengen met de geschiedenis van het Krimpenerwaardse dorp. “Molen den Arend is sowieso één van de meest bijzondere bouwwerken van de regio en een bezoek meer dan waard. Open Monumentendag is daar bij uitstek geschikt voor, zeker ook in combinatie met een wandelroute of de Engelenramenfietstocht. Voor beiden is de molen aan de Molenlaan 14 het startpunt.”

Grea van Vliet, bestuurslid van Molen Den Arend, is één van de mensen achter de Engelenramenroute van 20 en 25 kilometer. “We hebben een speciale fietstocht ontwikkeld, die we hebben geïntroduceerd tijdens de Familiebraderie van 27 augustus hier in Bergambacht. Voor twee euro krijg je twee mooie routes én het boekje met de wandelroute door historisch Bergambacht. de Engelenramenfietstocht voert je door de west-Krimpenerwaard. Ook is er een variant richting Vlist. Echt aan aanrader!”

Engelenramen komen in Nederland maar in een paar regio’s voor, weet Roel Botter. Deze ramen zien er uit als een soort drieluik van glas”, vertelt hij. “Zo rond het begin van de 20e Eeuw zag je ze bij de bouw van boerderijen in beeld komen. Boeren vonden deze ramen niet alleen mooi als versiering, maar gebruikten ze ook als een soort statussymbool. Engelenramen komen van origine uit Italië en zijn in Nederland vooral te zien in de Krimpenerwaard, Alblasserwaard en een gebied in de buurt van Amsterdam. Het leek ons een leuk idee om een fietstocht te ontwerpen met de mooiste Krimpenerwaardse engelenramen daar in verwerkt.”

Wie niet kan wachten tot het 10 september is én nu al Bergambacht wandelend wil verkennen of langs de engelenramen wil fietsen, kan van dinsdag- tot en met vrijdag tussen 10.00 uur en 15.00 uur terecht in de Molenwinkel van Molen Den Arend aan de Molenlaan 14 in Bergambacht. Daar liggen de routes tegen een kleine betaling voor iedereen klaar. Een en ander is mooi te combineren met een bezoekje aan de Molenwinkel, met haar keur aan ambachtelijk Molen Den Arend-meel, leuke en prettig geprijsde cadeauartikelen en een mooie variatie aan streekproducten. Extra leuk is dat de winkel gerund wordt door verstandelijk beperkte deelnemers en hun begeleiders van Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard. De opbrengsten van de Molenwinkel komen ten goede aan Stichting Molen Den Arend en Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard. Twee goede doelen dus waar je als bezoeker een aangenaam gevoel aan over houdt.”