Ons adres
Molenlaan 14, 2861 LA Bergambacht

Bel ons via 0182 351 300

 

ANBI

Molen den Arend

Molen Den Arend in de spotlights: ‘Orange the Krimpenerwaard’

Molen Den Arend Bergambacht is van woensdag 25 november tot en met 10 december in oranje licht gehuld. Daar is een goede reden voor. Deze zestien dagen staan namelijk in het teken van ‘Orange the World’ een wereldwijde campagne van de Verenigde Naties tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

Voor de Krimpenerwaard is Maaike van der Graaf trekker van de campagne. De Bergambachtse koos Molen Den Arend uit om daar de spotlights op te richten vanwege het geziochtsbepalende element van het historische gebouw.”Ik vroeg vervolgens het bestuur van Stichting Molen Den Arend toestemming. “Die kreeg ik heel snel”, zegt ze. “Ook gemeente Krimpenerwaard omarmt de campagne. Wethouder Sleeuwenhoek zal op 25 november op de lichtknop drukken.”

Als beleidsadviseur aanpak seksueel geweldvoor gemeente Rotterdam weet Maaike van der Graaf dat een groot aantal vrouwen en meisjes slachtoffer is van verschillende vormen van geweld: seksueel, fysiek en/of psychisch. “Onderzoek wijst uit dat één op de drie vrouwen er mee te maken heeft of heeft gehad. Niet alleen de feiten maar ook de gevolgen zijn groot en verdrietig. Het maakt me bedroefd maar tegelijkertijd ook strijdvaardig. En dat gevoel heb ik niet alléén. ‘Oranje the World’ is sinds 2000 een wereldwijde jaarlijkse campagne met deelname van zo’n 100 landen. In de afgelopen jaren zijn iconische gebouwen en plekken zoals de Brandenburger Tor, de Sfinx, de Niagara Falls, Times Square en talloze parlementen, fonteinen, paleizen, bruggen en standbeelden oranje uitgelicht. In 2015 sloot ook Nederland zich aan en werd het Vredespaleis als eerste in het oranje licht gezet. Het is mooi dat dat nu ook in ons eigen gebied gaat gebeuren onder de noemer ‘Orange the Krimpenerwaard’. De kleur oranje is gekozen omdat ze symbool staat voor de zonsopkomst in een wereld zonder geweld tegen vrouwen.”

“Geweld tegen vrouwen komt overal voor, ook in Nederland,”vertelt Maaike van der Graag. “ Onderzoek van het Fundamental Rights Agency (Europees onderzoeksinstituut) toont aan dat 45% van de Nederlandse vrouwen en meisjes geweld heeft meegemaakt. Er komen gemiddeld 95.000 meldingen van huiselijk geweld per jaar binnen bij de politie. Er worden in Nederland dagelijks vijf aangiften van verkrachting gedaan, terwijl het gros van de gevallen nooit wordt gemeld. De schatting van het Centrum Seksueel Geweld is dat er ieder jaar 100.000 slachtoffers van seksueel geweld bijkomen in Nederland. Eén op de drie jonge vrouwen krijgt met cybergeweld te maken. Eén op de tien vrouwen wordt geconfronteerd met seksuele intimidatie op het werk. En jaarlijks worden ongeveer 40 vrouwen in Nederland vermoord door een partner of ex-partner. Reden genoeg om uitgebreid aandacht te besteden aan geweld tegen vrouwen. Dat doen we nu nog bescheiden door aandacht te vragen voor de campagne, maar er zijn serieuze plannen om het komend jaar groter aan te pakken.” “Als je slachtoffer van fysiek, seksueel of psychisch geweld bent, of straatintimidatie meemaakt, maak dan altijd melding bij de politie. Je kunt zelf kiezen of je er een aangifte van wilt maken of het bij een melding wilt houden. Een melding is heel belangrijk om de omvang van het probleem duidelijk te maken, en om ervoor te helpen zorgen dat het andere vrouwen niet overkomt. Je kunt voor hulp ook bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld op telefoonnummer 0800-0188, je kunt Slachtofferhulp bellen op telefoonnummer 0900-0101 en je kunt melding van huiselijk geweld maken bij Veilig Thuis via telefoonnummer 0800-2000.”