Ons adres
Molenlaan 14, 2861 LA Bergambacht

Bel ons via 0182 351 300

 

ANBI

Molen den Arend

Even voorstellen: secretaris én molenaar Willem Roose

Willem Roose heeft een spilfunctie binnen Stichting Molen Den Arend. Hij is niet allen molenaar, maar ook secretaris.

“Die twee gaan uitstekend samen”, stelt hij. “En dat heeft te maken met het feit dat ik van de bestuursleden niet alleen vaak op de molen ben, maar ook de know-how in huis heb met betrekking tot Den Arend.

In zijn hoedanigheid van molenaar zorgt Willem Roose er letterlijk en figuurlijk voor dat de wieken blijven draaien en levert hij op ambachtelijke wijze meelproducten, die in het op de benedenverdieping gevestigde Molenwinkeltje verkocht worden. “dat gaat prima zo”, stelt hij vast. “Zeker in het voorbije coronajaar zag je de vraag naar ambachtelijk meel toenemen. In het Molenwinkeltje vind je deze producten in vele varianten. De opbrengst ervan gaat naar onze stichting en Dagbesteding Krimpenerwaard dat haar verstandelijk beperkte deelnemers in het Molenwinkeltje heeft werken. Een mooie win-win situatie.”

Als secretaris van Stichting Molen Den Arend houdt Willem Roose zich bezig met alle in- en uitgaande post, het beleggen en voorbereiden van bestuursvergaderingen, het schrijven van de notulen. “Er komen verder een aantal vaste zaken op je pad,”vertelt hij. “Het Meerjaren Onderhouds Programma (kortweg MOP) bokvoorbeeld. Dat strekt zich uit over periodes van zes jaar. Je geeft er in aan wat er aan de molen moet gebeuren om deze in goede conditie te houden. We zitten nu in het tweede jaar van een nieuwe cyclus. ‘Gekke dingen’ zitten er niet aan te komen, schat ik zo in. Al weet je het nooit met een monumentaal bouwwerk. Er kunnen zich altijd verrassingen voordoen. Zoals vorig jaar toen twee roeden braken. Niemand zag dat aankomen, maar het gebeurde wel. In 2014 onderging de molen zijn laatste grote restauratie. In 2019 kwam daar een grondige schilderbeurt overheen. In de tussentijd houd ik Den Arend scherp in de gaten.”

Het Rijks Cultureel Erfgoed (RCE) stelt geld beschikbaar om het MOP uit te voeren. Daarnaast levert Provincie Zuid-Holland onder meer een ‘draaipremie’.  De overige gelden die Molen Den Arend binnen krijgt zijn voornamelijk afkomstig van sponsors en particulieren met hart voor dit unieke stukje Bergambacht.

Willem Roose heeft het prima naar de zin binnen het bestuur van de stichting. “Allemaal prima mensen”, glimlacht hij. “De vergaderingen en andere meetings vinden altijd plaats in een prettige sfeer. Wat ik heel belangrijk vind is dat we op gelijk niveau met elkaar communiceren. Alle bestuursleden zijn of ondernemer of waren dat in het verleden. Dat schept een onderlinge band en – ook niet onbelangrijk- men durft besluiten  te nemen. Ik voel me fijn in zo’n sfeer. Secretaris-zijn is alleen daarom al een prima uit te voeren taak.”