Ons adres
Molenlaan 14, 2861 LA Bergambacht

Bel ons via 0182 351 300

 

ANBI

Molen den Arend

Appel-perensap van De Lekbongerd: puur natuur in het Molenwinkeltje

Ons Molenwinkeltje heeft de heerlijke appelperensappen van boomgaard De Lekbongerd uit Schoonhoven in de schappen staan. Wie van de smaak van puur natuur houdt wordt met deze streekproducten op maat bediend. Want…. Als je eenmaal van deze sappen  geproefd hebt, wil je niet anders meer!

De aan de Lekdijk-West gelegen Boomgaard De Lekbongerd wordt sinds vier jaar gerund door Elize Rehorst-Anker. “Toen we hier naar toe waren verhuisd raakte ik meteen geïnspireerd om de tachtig jaar oude boomgaard nieuw leven in te blazen”, vertelt ze. “Daarmee begon ik hobbymatig, maar inmiddels mag je De Lekbongerd een ‘onderneming’ noemen. “We telen en verkopen appel/perensap en organiseren elk jaar onze Open Bloesemdagen en Zelfplukdagen. Daarmee laten we ook andere mensen meegenieten van al het moois en lekkers dat hier groeit en bloeit.”

Op De Lekbongerd vinden we  fruitbomen in hoogstam-, halfstam- en laagstam varianten. Het eerste deel van de boomgaard werd tachtig jaar geleden aangeplant. Daar groeien de goudreinetten en de handperen. Zestig jaar geleden volgde op het middendeel de Melrose-appel. In 2008 werden, om de boomgaard te vernieuwen, nieuwe hoogstambomen geplant, waaronder appel en pruimenbomen.

“De geoogste appels en peren worden bij De Schulp in Breukelen geperst, gepasteuriseerd en gebotteld”, vertelt Elize. “Er wordt niets aan de sap toegevoegd, wat maakt dat het sap natuurtroebel is. Vanwege seizoensinvloeden kunnen de kleur en smaak licht variëren, maar dat is de charme van een ambachtelijk bereid natuurproduct. Je proeft het fruit zo uit de fles! Omdat het sap na het persen een korte warmtebehandeling ondergaat (pasteurisatie), is het sap in een ongeopende fles ook buiten de koeling prima houdbaar. Na opening kun je de sap zo’n 4 tot 6 dagen in de koelkast bewaren.”

Elize is er enthousiast over dat ook het Molenwinkeltje van Molen Den Arend Lekbongerd-producten verkoopt. “Ik kom er regelmatig langs”, zegt ze. “Het is een leuke winkel met heerlijk ambachtelijk meel en mooie streekproducten. Ook leuk: mijn buurman Marko van Nes is er actief als deelnemer  van Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard, de organisatie die de winkel beheert. Het is zo leuk om hem daar te zien genieten!”