Ons adres
Molenlaan 14, 2861 LA Bergambacht

Bel ons via 0182 351 300

 

ANBI

Molen den Arend

Molenaarschap als hobby? Mail Willem!

Er altijd al van gedroomd om molenaar te worden? Met pensioen en zin in een leuke hobby? In beide gevallen is Willem Roose de man die je moet hebben! Want Willem vindt het een mooie uitdaging om zijn enthousiasme voor het aloude ambachtelijke vak met anderen te delen.

Roose geldt als één van de weinig mensen die van het molenaarsvak zijn beroep heeft kunnen maken. In onze regio staat hij bekend als de man die de wieken van Molen den Arend in Bergambacht laat draaien en daar allerlei soorten meel produceert dat vervolgens in het inpandige Molenwinkeltje wordt verkocht. “In totaal ben ik momenteel in zeven molens actief”, vertelt de geboren Zeeuw. “Mijn thuismolens zijn De Roode Leeuw in Gouda en Den Arend in Bergambacht. In De Roode Leeuw ben ik in 1992 op professionele leest geschoeid begonnen. Daar woon ik ook. Naast deze twee molens ben ik ook betrokken bij Molen ’t Slot en De Mallemolen – beide in Gouda- en, de Amsterdamse houtzaagmolen De Otter. Verder fungeer ik als inval-molenaar in Kinderdijk. Het is een mooi beroep dat we van kinds af aan al fascineert. Volgens mijn moeder wees ik vanuit de kinderwagen al naar de draaiende wieken als we tijdens een wandeling een molen passeerden. Op mijn achtste ging ik voor het eerst helpen bij een molenaar in Biggekerke. Prachtig vond ik dat. Ik leerde zó snel dat ik als dertienjarige jongen al zelfstandig kon ‘draaien’. Vanaf dat moment wilde ik definitief maar één ding: molenaar zijn. Gelukkig is die droom uitgekomen.”

Het mooie van zijn vak vindt Roose het feit dat de molens waarmee hij werkt worden aangedreven door de natuur. “Er komt geen stroom of generator aan te pas. Het is de wind die het doet. En die zorgt elke keer voor verschillende omstandigheden. Ik vind dat nog altijd indrukwekkend. Het wordt nooit gewoon.”

In Molen De  Arend produceren Roose en zijn hulpmolenaar Geert meel van tarwe, spelt, rogge, gerst en boekweit. “Er is vanuit de consument een groeiende belangstelling voor”, weet hij. “Veel mensen willen puur natuurlijk eten. Dan zitten ze bij ons goed! En wij op onze beurt zouden best meer draaidagen willen maken. Punt is alleen dat je dat met zijn tweeën niet voor elkaar krijgt. Vandaar dat we mensen die geïnteresseerd zijn in het ambacht van molenaar willen uitnodigen zich bij me aan te melden. Ik maak ze graag wegwijs in het vak van ‘kruien’, ‘vangen’, en malen. Daarnaast is het verstandig als ze een molenaarscursus volgen, omdat je daarmee je algemene kennis op molengebied kunt ontwikkelen naast je ervaringen in de praktijk van onze uit 1869 daterende monumentale korenmolen, de enige originele nog draaiende korenmolen van de Krimpener- en Lopikerwaard. Belangstelling? Neem contact op met Willem Roose, waroose@gmail.com.