Ons adres
Molenlaan 14, 2861 LA Bergambacht

Bel ons via 0182 351 300

 

ANBI
Image Alt

Geschiedenis

Den Arend is een zogenaamde stelling-korenmolen en de laatst overgebleven originele korenmolen in de Krimpenerwaard (èn Lopikerwaard). Bijzonder aan de molen is dat bij de bouw in 1869 zoveel als mogelijk onderdelen van de voorganger, een zogenaamde wip-korenmolen, hergebruikt zijn. Wie er oog voor heeft ontdekt diverse tweedehands balken in de molen, zelfs het complete houten tandwielmechanisme stamt nog uit de oude wip-korenmolen. Schattingen over de ouderdom van deze onderdelen lopen uiteen van 17e eeuws tot misschien zelfs 16e eeuws.

molenliggend_DxOFP


Tot eind jaren 30 bleef de molen commercieel in bedrijf, hoewel er tijdens de tweede wereldoorlog nog wel het nodige (clandestien) gemalen is. Hierna kwam de molen naar het leek definitief buiten gebruik en trad een periode van verval in. Drie van de vijf koppel maalstenen waren reeds uitgebroken toen de molen in 1957 door de gemeente Bergambacht werd aangekocht. Nog datzelfde jaar vond een restauratie plaats en was er weer sprake van een draaivaardige molen. Na een tweede restauratie in 1980 was zelfs weer sprake van een maalvaardige molen. 

Hoewel de gemeente de molen in 1993 verkocht aan de particuliere onderneming, bleef hij gelukkig steeds redelijk goed onderhouden. Sinds 2003 wordt zelfs weer op bescheiden schaal consumptiegraan gemalen door een beroepsmolenaar uit het nabijgelegen Gouda.

In 2007-2008 vond een uitwendige restauratie plaats en thans (2014) is het inwendige aan een opknapbeurt toe. Hiervoor wordt geijverd door de eind 2013 opgerichte Stichting Molen Den Arend Bergambacht die de molen in december van dat jaar in eigendom verwierf.